Miért hatékony a Keto Switch Diéta?

Az élelmiszeripari trendek jönnek és mennek. Van azonban egy kivétel köztük – a magas zsírtartalmú diéták, melyeket a fogyási potenciáljuk és az általános egészségügyi előnyeik miatt dicsérnek. A magas zsírtartalmú diéták közül külön figyelmet érdemel a ketogén diéta, amely az utóbbi időben meghódította a plusz kilókkal küzdők szívét.

Ha jelenleg a számodra legmegfelelőbb diéta kiválasztása előtt állsz, akkor érdemes fontolóra venned a ketogén diétát. Azonban az is előfordulhat, hogy némi bizonytalanságot érzel ezzel kapcsolatban például nem vagy biztos abban, hogy valóban hatékony-e. Miért is? A belső dilemmád fő oka valószínűleg az, hogy jelentősen meg kell növelned a zsírbevitelt. Hogy is van ez? Zsíros ételeket eszem és mégis fogyok? Nos, ez pontosan így működik – zsírt égetsz azzal, hogy zsírt fogyasztasz. Ez a garancia arra, hogy a keto-diéta hatékony és, hogy valóban jó választás számodra.

Mi a ketogén diéta?

A keto diéta során minimalizálnod kell a szénhidrát fogyasztást, ami természetes üzemanyag az egész szervezet számára. Amikor a vérben csökken az ételből származó cukor mennyisége, a szervezeted elkezdi lebontani a zsírraktárokat és ketontest molekulákká bontja le (ezt a folyamatot nevezzük ketózisnak). Amint elérted a ketózist, a sejtek többsége ketontesteket fog felhasználni arra, hogy energiát állítson elő és ez mindaddig így marad, amíg nem növeled meg a szénhidrátbevitelt.

Ketogén diéta alatt a szervezeted azt az energiaforrást használja fel, amelyik a legelérhetőbb számára – a zsírt. Ketózis állapotba kerülve maximális mértékben csökkented a szénhidrátbevitelt és ennek köszönhetően a szervezeted elkezdi elégetni a zsírraktárakat, ahhoz, hogy energiát nyerjen a szervezet általános működéséhez.

Ketózis eléréséhez maximum 5% szénhidrátot fogyaszthatsz naponta. Erre az arányra nagyon széles perspektívából kell tekintened, mert egy átlagos méretű banán is 20 gramm szénhidrátot tartalmaz és a ketogén diéta rengeteg áldozatot fog megkövetelni tőled. A fehérjebevitelt szintén mérsékelned kell, mivel serkentheti a glükóz termelődést és megszakíthatja a ketózis állapotot.

Mivel a ketogén diétából hiányzanak a szénhidrátok, ezért zsírban és fehérjében gazdag. Általános szabályként elmondható, hogy rengeteg húsfélét, tojást, sajtokat, halat, magvakat, olajakat és rostos zöldségeket tartalmaz. Elsőre úgy tűnhet, hogy ez a diéta egyáltalán nem korlátozó, de semmi sem tévesebb feltételezés ennél. Ahhoz, hogy elérd a ketózist és hatékony fogyást érj el, szigorúan ellenőrizned kell az ételekkel bevitt szénhidrát mennyiséget. Rendkívül fárasztónak hangozhat, de ha jól kiegyensúlyozott étrendet követsz, akkor nem tudsz kilépni a ketózisból. A ketózis állapotának megtartása nehéz lehet egymagad számára, ezért ha a ketogén diéta mellett döntesz, akkor érdemes szakemberhez fordulnod, aki segítségedre lesz a mindennapi menü összeállításában.

A keto diéta hatékony a fogyás elérésében

A ketogén étrend előfeltétele a fogyás eléréséhez az, hogy megvonja a szervezettől a glükózt, ami a szervezet sejtjeinek a legfőbb energiaforrása, és amit a szénhidrátdús ételek fogyasztásából nyer ki. Ezután a szervezet egy alternatív energiaforrást állít elő, a ketonokat (innen ered a diéta elnevezése is), melyeket az elraktározott zsírból nyer.  Amikor minimális mennyiségű szénhidrátot fogyasztasz, a szervezet először a májban elraktározott glükózt használja fel, majd ideiglenesen lebontja az izmokat, hogy ezekből is kinyerje a glükózt. Ha ez az állapot 3-4 napig is fennáll, a glükóz raktárak teljesen kimerülnek és a szervezet elkezdi felhasználni a zsírt, mint elsődleges energiaforrást. A máj ketontesteket állít elő a zsírból, amit a szervezet glükóz hiányában fel tud használni.

Amikor a ketontestek elkezdenek felgyűlni a vérben, akkor beszélhetünk a ketózis kezdetéről. Az egészséges személyek böjt során (ilyen az éjszakai alvás) és nagyon intenzív edzés során is természetes módon megtapasztalják az enyhe ketózis élményét. A keto étrend támogatói úgy vélik, hogy ha az étrendet megfelelően követed, a vér ketontestjei nem érhetik el a káros szintet, mivel az agy ketontesteket használ fel üzemanyagként (kb. 70%-ban) és az egészséges emberek szervezete általában termel annyi inzulint, hogy megakadályozza a ketontestek túltermelődését.

A ketogén étrenddel kapcsolatos gyakori kérdés, hogy működik-e vagy sem. Könnyű szkeptikusnak lenni még akkor is, ha olyan sok sikeres ember történeteit olvashatjuk, akik rengeteget fogytak ezzel a diétával. Érdemes itt megemlítenünk, hogy rengeteg olyan híresség van, akik kipróbálták a ketogén étrendet és jelenleg nem tudnák elképzelni, hogy visszatérjenek a régi életstílusukhoz. Közöttük vezető szerepet tölt be Halle Berry színésznő, aki több, mint 30 évig élt a ketogén étrend elvei szerint. A celeb nem csak hogy megszabadult a cukorbetegség tüneteitől, de állítása szerint felfedezte az örök fiatalság sikerének kulcsát is. Egyébként is, elég csak a színésznő alakjára tekintened és minden kétséged elszáll – évek óta karcsú, sportos alkatnak örvend, amit a rendszeres edzéseknek és a ketózis állapotának köszönhet.

Egészséges-e a ketogén étrend?

Szilárd és meggyőző bizonyítékaink vannak arra, hogy a ketogén diéta csökkenti a gyermekeknél előforduló rohamokat, olykor kezelésként is megállja a helyét – végül is, eredetileg erre szánták. Egyre több jel utal arra, hogy pozitív hatással lehet a Parkinson, Alzheimer kórban szenvedők számára is, valamint a szklerózis multiplex, autizmus és agydaganat kezelésére is. Milyen egyéb előnyökkel járhat a ketogén étrend betartása?

Elősegíti a fogyást

A ketogén diéta hatékony, ha fogyásról van szó. Főleg olyan ételekből áll, melyek valóban eltelítenek és csökkentik az éhségérzet stimuláló hormonok szintjét. Egy 2013-as tanulmány felfedte, hogy a ketogén étrendet betartók többet fogytak, mint azok, akik alacsony zsírtartalmú diétát követtek. Mindenesetre, fontos, hogy a ketogén étrend jól kiegyensúlyozott és személyreszabott legyen – csakis akkor képes a várt eredményeket hozni.

Javít a bőr állapotán

Az akné megjelenésének számos különböző oka lehet és kapcsolatban állhat a táplálkozással és a vércukorszinttel. Ha ketogén étrendet követnek, a feldolgozott szénhidrátok fogyasztása pozitív hatással lehet a legtöbb ember bőregészségére nézve.

Javítja a szív egészségét

Van néhány olyan bizonyíték melyek szerint az egészséges zsírok fogyasztása javíthat a szív egészségén azáltal, hogy csökkenti a rossz koleszterin szintet. Egy, a ketogén diétát követő személyeken végzett tanulmány [2] kimutatta, hogy néhányuk az LDL koleszterin szint jelentős csökkenését tapasztalták. Ennek hosszú távú jótékony hatásai vannak mivel a túl magas koleszterinszint megnöveli a szív és érrendszeri betegségek kialakulását.

Enyhíti a PCOS tüneteit

A policisztás ovárium szindróma egy hormonális rendellenesség, mely a férfi hormonok túltermelődéséhez és ovulációs működési zavarhoz vezet. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a ketogén diéta javít a PCOS számos markerén, beleértve a fogyást, hormonális egyensúlyt és inzulin szintet.

Inzulinrezisztencia

Ezen betegség elsődleges kezelési módja az életstílus megváltoztatása, legfőképpen a táplálkozás változtatása. A szénhidrátok szinte teljes megvonásán alapuló ketogén diéta lehetővé teszi a normál glükóz szint és a vér inzulin szint visszaállítását. Ugyanakkor segít a lipid profil normalizálásában ezáltal rendkívül jó prevenció lehetőségnek bizonyul a szív és érrendszeri megbetegedések megakadályozásában, mellyel az inzulinrezisztenciában és kettes típusú cukorbetegségben szenvedő emberek küszködnek. Igazából nehéz jobb étrendet találni a cukorbetegségre.

Miért érdemes a Keto Switch étrendet választanod?

A válasz nagyon egyszerű erre a kérdésre – ez egy jövőre tervezett étrend. A legjobb táplálkozási szakemberekkel együttműködve egy olyan speciális algoritmus jött létre, amelyik lehetővé teszi számodra, hogy néhány perc alatt személyreszabott étrendet készíts el. Nem kell időpontot foglalnod dietetikusokhoz és észbontóan nagy összegeket sem kell elköltened, hogy olyan étrendet kapj, mely megfelel a táplálkozási igényeidnek.

Továbbá, már az első hét Keto Switch Diéta használata után jelentős fogyást tapasztalhatsz. „Normál”, kalória deficites és rendszeres edzéseket tartalmazó diétákkal a legtöbb ember legfeljebb heti egy kilogrammos fogyást várhat el. Azok, akik a ketogén étrendet választják általában ennek dupláját tapasztalják már az első hét után. Legalábbis minden a szervezeteden múlik – vannak olyan személyek is, akik ennél sokkal nagyobb fogyást tapasztalnak az első hét diéta után. Egészséges-e ez? Teljes mértékben, mert a ketogén diétával elsősorban a szervezetedben felgyülemlett víztől szabadulsz meg. Nem kell attól tartanod, hogy túl gyorsan fogysz – minden teljes ellenőrzés alatt áll.

A Keto Switch Diéta szakemberek támogatása is a fogyás teljes időtartama alatt. Itt egy csoport szakképzett emberről beszélünk, akik boldogan segítenek és megválaszolnak minden, nehéz kérdésedet. A Keto Switch Diéta választásával úgy érzed majd, hogy figyelnek rád és motivált leszel a folytatáshoz, főleg ha nehezen találsz húzóerőt a jobb alakodért való harcban.

Az étrend, amit kapsz gondosan kiszámolt makrotápanyagokat tartalmaz és fel sem merül annak a lehetősége, hogy túlléped a megengedett szénhidrát mennyiséget és kilépsz a ketózis állapotából. Az ételek egyszerűek és gyorsan elkészíthetőek – így biztosan találsz időt az elkészítésükre. Sosem fogsz éhezni az étrend betartása alatt, mert az ételek bőségesek – a napközbeni nassolás és az egészségtelen nasik iránti étvágy teljesen megszűnnek. Továbbá a LifeSwitcher blogon receptek teljes listáját megtalálhatod, melyek dietetikusok segítségével lettek összeállítva és könnyedén beépítheted őket a keto diétádba, például olyan étel helyettesítőjeként, amit nem szívesen fogyasztasz.

A Keto Switch Diéta választásával egy teljesen új életstílust választasz magadnak. Itt nem csak az étkezési szokásaidról és a nem kívánatos kilók leadásáról van szó – általános változás következik be a ételekhez való hozzáállásodban is. Mi garantáljuk, hogy az álomalak elérése után sem akarod majd feladni ezt az életstílust!

Kattints ide, hogy kitölts egy egyszerű kérdőívet, ami lehetővé teszi, hogy megkapd a személyreszabott étrended, mely a jövőre lett tervezve.

Autor:

Autor:

Czas czytania: 6 min